Acceptatie

Acceptatie

Acceptatie is de eerste stap om ruimte te maken voor ontwikkeling. Ik zie veel mensen met autisme vechten tegen hun problemen, of nog pijnlijker, tegen hun anders-zijn.

Hoe acceptatie in zijn werk gaat heb ik gisteravond nog eens ervaren toen ik mijn bril vergat voor een etentje en een prachtig concert waar ik met een groep vrienden heen ging, en waar ik al maanden naar uitkeek. Ik moest het doen met een flinke waas.

Dat deed me denken aan hoe ik mezelf ben gaan accepteren nadat ik de diagnose kreeg. Het viel me op dat er over acceptatie nauwelijks gepraat werd, laat staan over het innerlijke proces dat acceptatie is.

Want het is zo zonde om te blijven hangen in een kleinere, beperkte versie van jezelf. Sterker nog, de zogenaamde beperkingen op sociaal en communicatief vlak bestaan niet eens! Maar je kunt pas groeien als je de situatie eerst accepteert zoals die is. Met alle problemen die je ervaart.

Maar hoe doe je dat dan?
Acceptatie is ten eerste erkennen wat er is. Dat je het moeilijk vindt om aansluiting te krijgen bij anderen bijvoorbeeld. En ook dat dat pijn doet. En daar heb je moed voor nodig.
Ook die gevoelens en die pijn hebben jouw erkenning nodig. Zonder erkenning blijf je strijden tegen wat er is en blijf je strijden tegen jezelf. En die strijd kent alleen maar verliezers.

Pas als je bereid bent om de feiten, de realiteit met alle gedrag, gedachten en gevoelens, onder ogen te zien, kun je ook werkelijk zien wat er is.
En dat is meteen de tweede fase: je gaat zien wat er is.
Als je dat kunt doen zonder er strijd of verhalen aan te koppelen, ben je vrij.

Dat is ook het punt waarop je nieuwe mogelijkheden gaat zien, die je eerder niet kon zien doordat je hoofd vol was met commentaar, protest of je best doen om het goed te doen. In jou is ruimte voor groei!

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat er heel veel meer mogelijk is en dat we helemaal niet beperkt zijn. Het werkt bij ons gewoon anders!

Van het etentje en het concert heb ik trouwens ontzettend genoten gisteravond ­čÖé

Op de Facebookpagina van Praktijk Merlijn staat trouwens de video waarop deze blog gebaseerd is: Els Live #6: Accepatie.

 

Geef een reactie