De 5 beste boeken van 2019

Vandaag is de laatste zondag van het jaar.
Een mooie dag om terug te blikken.
Dat deed ik afgelopen dagen ook.

Ik hoop dat je kunt terugkijken op een vruchtbaar jaar.
2019 was voor mij weer een jaar van enorme groei en inzicht.
Van overwinning, verdriet en enorme dankbaarheid.
Van groeien in Liefde, ook al was het nodig om los te laten.

Speciaal voor jou heb ik een lijstje gemaakt van de 5 boeken die me het meest hebben geholpen afgelopen jaar.
Komende dagen komen ze ook op social media, maar jij krijgt nu de complete lijst al.
Ik weet zeker dat er minstens één boek tussen staat dat interessant voor je is.
Maar ik denk allemaal wel 🙂

Want weet je.
Het internet staat vol met adviezen van coaches en goeroes.
Maar de dingen die me het meeste hebben geholpen heb ik in boeken gelezen.

Echte boeken, ja.
Die lees je met aandacht.
En als iets je volle aandacht heeft, dan kan het ook echt tot je doordringen.

Dit zijn de 5 boeken die de grootste impact op me hadden afgelopen jaar!

1. Verbonden van Amir Levine en Rachel Heller

Via een vriend kwam dit boek in mijn handen. Eind 2018 kwam ik erachter dat ik bindingsangst had en las ik er al een boek over. Dit boek heeft me echt laten inzien hoezeer de bindingsangst (of verlatingsangst) je beleving, overtuigingen en handelen beïnvloedt. En hoe je zo je eigen relaties keer op keer saboteert. En het goede nieuws is: je kunt veranderen van iemand met een onveilige, in iemand met een veilige hechtingsstijl!

Ik zag in dat mijn bindingsangst een groot probleem was in mijn relaties (en niet alleen mijn liefdesrelaties maar ook binnen familie en werk), en besloot dat ik bereid was om het aan te pakken. Ik was zo klaar met die problemen! Met hart en ziel stortte ik me op de opdrachten en analyseerde mijn patronen en mijn verleden.

Waar ik de neiging had om me af te sluiten, ging ik nu juist in contact. Hoe eng dat ook voelde en hoe dat ook tegen mijn ‘gevoel’ in ging. Het werkte en in plaats van de deur dicht te gooien, leerde ik om mijn gevoelens te delen en in verbinding te blijven.

Dit boek staat vol met herkenbare situaties en praktische handvatten om je bindingsangst of verlatingsangst aan te pakken. Mij is het gelukt!

2. Liefde kent veertig regels van Elif Shafak

Dit prachtige boek is eigenlijk een verhaal in een verhaal.
Het eerste verhaal gaat over een vrouw die voor haar literair agentschap een manuscript moet vertalen, genaamd “Zoete blasfemie”. Ze raakt geboeid door het verhaal dat gaat over de band tussen Rumi en de sjams van Tabriz, een derwisj die je tijdens het lezen de mystieke weg van de Soefi laat ervaren.

De schrijver en de hoofdpersoon komen onvermijdelijk met elkaar in contact en ook daarin gaat het om de zoektocht naar liefde.

Een verhaal dat je grijpt en doet beseffen waar het om draait. Het heeft me diep geraakt en mijn passie voor zowel liefde als waarheid nog verder aangewakkerd…

Je bent gewaarschuwd!

 

3. Hoogbegaafd van Tessa Kieboom

Hoogbegaafdheid is booming.
Er blijken veel meer mensen hoogbegaafd te zijn dan tot nog toe bekend was. Het blijkt anders te zitten dan we dachten.

Een beetje net als met autisme de afgelopen decennia…
(en dat heeft natuurlijk met elkaar te maken! maar daarover later meer…)

Als je denkt dat je pas bij een IQ van 130 hoogbegaafd bent, heb je het mis.
Hoogbegaafdheid is méér dan ‘gewoon’ intelligent zijn. Het is vooral een manier van zijn.

Bij een (extreem) hoog IQ spreek je van hoogintelligent. Maar hoogbegaafd betekent dat je meer talenten hebt, het is een soort van persoonlijkheid die in je zit. Tessa Kieboom noemt het een ‘zijnsluik’. Dat zijnsluik bestaat uit een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, perfectionisme, een kritische instelling ook naar jezelf (zelfreflectie) en ook hoogsensitiviteit hoort daarbij.

Eigenlijk las ik het boek voor mijn zoon, maar ik herkende mezelf in de beschrijvingen… Ik begreep mezelf een stuk beter na het lezen van dit boek en ik denk dat dit voor veel hoogsensitieve mensen geldt die zich hun hele leven al anders voelen. Ik voelde me stukken lichter na het lezen van dit boek!

4. Hotel Hartzeer van Susan Smit en Marion Pauw

Hoe jammer het ook is, na een jaar van nog blijven proberen heb ik afscheid genomen van mijn lief. Het werkte niet meer tussen ons. We hebben hele mooie tijden gekend en o, wat is er veel veranderd sinds het begin van onze relatie.

Wat hebben we een achtbanen gekend, ook. En wat hebben we gepraat, ons best gedaan, geprobeerd er nog meer liefde tegenaan te gooien. En dan komt het moment van de spreekwoordelijke druppel, en zie je achteraf hoe de liefde steeds minder stroomde, en het schip al een tijdje zinkende was.

In Hotel Hartzeer leggen twee ervaringsdeskundigen Susan en Marion op zeer luchtige doch scherpe manier uit hoe het ‘uit elkaar gaan’ werkt en waar je allemaal mee te maken kunt krijgen. Van liefdesverdriet tot support van je vrienden en het regelen van praktische zaken als er huis of kinderen in het spel zijn. Je weet dat je niet te enige bent en dat het ooit weer voorbij gaat, dat scheelt al de helft!

5. Misdiagnose van hoogbegaafden van James T. Webb e.a.

Een goed vervolg op Hoogbegaafd. Dit boek gaat dieper en meer gedetailleerd op het onderwerp in.

Er is veel overlap tussen hoogbegaafdheid en verschillende diagnoses. In opleiding van deskundigen (artsen, psychologen en leraren) wordt bar weinig aandacht geschonken aan hoogbegaafdheid.

Ten onrechte wordt gedacht dat hoogbegaafden zich wel redden omdat ze zo slim zijn. Maar net als zwakbegaafden vormen hoogbegaafden een kwetsbare groep en er is wel degelijk een passend aanbod nodig om problemen te voorkomen. Onderpresteren, faalangst en zelfs depressiviteit komen vaak voor onder hoogbegaafden, waarvan akte. Hoogbegaafden zijn ook vaker depressief dan anderen.

Behandeling van hoogbegaafdheid lost meestal de andere problemen ook op. Dit boek is bedoeld voor ouders en hulpverleners en geeft veel inzicht in het denken en voelen van hoogbegaafden, plus nuttige en vooral ook praktische tips.

Het zal je niet verbazen dat wederom de hoogsensitiviteit, gedrevenheid, onaangepastheid en de soms heftige emoties kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid. We beseffen als geen ander waar het om gaat en zin liever trouw aan onze eigen waarden dan aan sociale regels waarvan we de zin niet inzien.

Nee dames en heren, geen autisme maar hoogbegaafdheid is de waarheid…!!

Als ik iets heb geleerd afgelopen jaar, is het wel dat autisme helemaal geen stoornis is.
Er is niets mis met je als je niet ‘normaal’ functioneert (tenzij er fysiek een beschadiging is). De ontwikkelingsachterstand en bijbehorende problemen in het overzicht, de verbinding, het vertrouwen hebben gevolgen voor het aanvoelen van anderen, de communicatie en de interactie.

De oorzaak van die achterstand is een intense gevoeligheid en een groot bewustzijn. Je kunt je voorstellen dat deze bijzondere mensen al vroeg (en dat kan, net als bij mij al in de baarmoeder zijn geweest) het vertrouwen in zichzelf en in anderen verliezen en het liefst wegvluchten!
En waar kun je heen als je jezelf niet van kant maakt? Precies, je lijf uit, het hoofd in!
Dat verklaart de grote kloof tussen denken en voelen, tussen theorie en praktijk.

Er zijn veel meer mensen die denken dat er iets mis met ze is terwijl dit juist de mensen zijn die het verschil gaan maken als ze erkend worden voor wie ze zijn en hun kracht en hun kwaliteiten gaan zien.
Ons onderscheidend en analytisch vermogen, onze gevoeligheid en intensiteit, ons out-of-the-box denken en creativiteit, ons gevoel van eerlijkheid en rechtvaardigheid, en onze gedrevenheid en passie voor één onderwerp: allemaal eigenschappen waardoor we bijzondere en vernieuwende dingen brengen!

Wij zijn degenen die de slapende massa wakker gaan maken.
Als we maar geloven in onszelf.
Maar het is moeilijk om dat vertrouwen terug te vinden als je dat nooit, of maar kort hebt gekend.

Voor al die mensen herschrijf ik nu “De waarheid over mijn autisme”, zodat het uitgegeven kan worden en in 2020 in de winkel komt te liggen. Dit boek gaat levens veranderen.

In 2015 kreeg ik een visioen van mijn boek, en nu, na jaren van zelfontwikkeling, inzicht en bewustwording ben ik ook zelf zover om de grotere waarheid te doorzien.

Geen stoornis, maar ons bewustzijn verklaart onze diepgang, onze intensiteit en ons anders-zijn. Het is tijd voor de waarheid!

Op 16 januari geef ik een lezing in Dieren, en ik zou het geweldig vinden als jij daar bij bent.
De lezing is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.
Pak je agenda en zet het er vast in:
16 januari van 19:30 tot 21:30, Van der Duyn van Maasdamstraat 63, 6951 DS Dieren.

Geef een reactie