De Waarheid


De foto hierboven nam ik een paar jaar geleden op een prachtige, mistige herfstochtend. Wat een magie. Gewoon betoverend, hoe de zon door de mist straalt. Tijdens die wandeling voelde ik verstilling en verwondering over het leven. Het had iets mystieks, dat bos gehuld in mist, en die zonnestralen daar doorheen.

Dat is sowieso altijd al iets geweest, die verwondering over het leven en de nieuwsgierigheid naar de magie achter het leven. Nieuwsgierigheid naar de diepere waarheid die in het gewone leven zo versluierd is dat we haar nauwelijks opmerken. Druk als we zijn in onze eigen gedachten, gewoontes en bezigheden. Alsof we opgesloten zitten, elk in zijn of haar eigen cocon van werkelijkheid. Op sommige momenten schijnt deze Waarheid even door, bijvoorbeeld als je in de ogen kijkt van een pasgeboren baby, bij een nieuwe liefde of in de aanwezigheid van iemand in de laatste dagen of uren van zijn leven. Of bij een spirituele leraar die in deze Waarheid leeft.

Ik heb vaak gezegd dat DE waarheid niet bestaat, en daarmee bedoel ik dat ieder de werkelijkheid weer anders ziet, gekleurd door de eigen ervaring, overtuigingen en waarneming. Maar tegelijk met dit, is er nog iets anders. En dat heeft te maken met die zon, die door de mist scheen, in dat bos. Er bestaat zoiets als de ultieme Waarheid. En er zijn tal van leraren die hierover vertellen, waaronder Eckhart Tolle in ‘De kracht van het NU’. Daar heb ik in mijn moeilijkste periode heel veel aan gehad.

Je zult misschien weten dat de titel van mijn boek ‘De waarheid over mijn autisme’ in een visioen tot me kwam, en daar staat ook het woord ‘Waarheid’ in. Waarheid is altijd een belangrijk woord, een belangrijke waarde voor me geweest. Eigenlijk ben ik mijn hele leven al op zoek geweest naar de waarheid. Mede daardoor kwam ik met mijn autisme ook verder, doordat ik steeds het grotere plaatje ontdekte, waar alle waarheden naast elkaar bestaan.

Door het schrijven van mijn boek ben ik ook gaan ondernemen, om mensen met autisme te helpen, dacht ik. Want mijn verhaal ging ten slotte over autisme. En dat gaat het ook, nog steeds. Maar als ik eerlijk ben, heb ik afgelopen week ontdekt dat de rode draad in mijn verhaal, en in mijn leven, over Waarheid gaat. Dat andere woord in de titel 🙂

Want mijn zelfonderzoek en ontdekkingen gingen verder… en verder…
En het leven bracht me een leraar die in deze Waarheid is, en door zijn tips, meditaties en oefeningen begin ik zelf af en toe een glimp van deze Waarheid op te vangen. Alsof de zon door de mist breekt, en eventjes alles Verlicht is! Deze ervaring slaat alles.. en is alles.. alles ook, waar ik altijd naar verlangde. Vanaf mijn vijftiende al, toen ik begon met mediteren.

En eerlijk, die Verlichting, die Waarheid is belangrijker voor me dan autisme, en mensen helpen met autisme. Natuurlijk kan ik met mijn ervaring en mijn boek ook mensen met autisme helpen, maar daar ligt de aandacht niet langer op. Het grotere plaatje van mijn leven laat zien dat Waarheid méér mijn ding is dan autisme. Niet meer vanuit beperkingen of problemen en wat daartegen te doen, maar ontdekkingen, openbaringen, verwondering en magie! Merk je het verschil?

En er is één ding dat ik weet: dat hoe meer ik weet, hoe minder ik weet (in de zin van plannen hebben hoe iets vorm krijgt). De dingen ontstaan gewoon, als ingeving, of omdat het leven het me brengt. Zo heb ik vorige week ‘toevallig’ een gratis lifecoach gekregen door naar een ingeving te luisteren. Pure magie! Nee, het is geen magie: zo werkt het leven als je met het leven mee stroomt. Niet met je eigen ‘ik wil’, maar vanuit een grotere ‘wil’ of ‘bedoeling’. En meestal ontdek je het waarom pas veel later, als je weer het grotere plaatje overziet.

Hoe mijn aanbod vorm gaat krijgen weet ik ook nog niet precies, maar de Hartebloei avonden gaan wel gewoon door, net als de individuele coaching. Ook ben ik gewoon elke donderdag om 10:00 live, alleen is nu de draad het zoeken naar, en ontdekken van Waarheid, in plaats van autisme. De Els Live over Waarheid staat op de Facebookpagina van Praktijk Merlijn. Daarin vertel ik hier meer over.

Geef een reactie